Παθήσεις αγκώνα2019-02-18T15:21:06+03:00

Παθήσεις του αγκώνα

Χιλιάδες άτομα σε όλο τον κόσμο ταλαιπωρούνται από πόνους και δυσκαμψίες του αγκώνα και του κάτω χεριού. Ειδικότερα με τη χρήση των υπολογιστών ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι καταλήγουν στον γιατρό, παραπονούμενοι για βασανιστικούς πόνους και δυσκολία να εκτελέσουν ακόμα και απλές καθημερινές κινήσεις.

  • Επικονδυλίτιδες αγκώνα

  • Ωλένια νευρίτιδα
    (ulnar neuropathy)

  • Ορογονοθυλακίτιδα αγκώνα – ωλεκράνου
    (OLECRANON BURSITIS)

Θα περιγράψουμε μερικές συχνές αιτίες και κάποιες γενικές αρχές θεραπείας
Ο ορθοπαιδικός σας θα είναι σε θέση να σας δώσει πιο λεπτομερή καθοδήγηση για το πρόβλημά σας

Επικονδυλίτιδες αγκώνα

H επικονδυλίτιδα του αγκώνα συνιστά μια πάθηση κατά την οποία αναπτύσσεται έντονος πόνος στην έξω ή την έσω πλευρά του αγκώνα (στους επικόνδυλους) και οφείλεται σε έντονη και παρατεταμένη χρήση του αγκώνα (σύνδρομο υπέρχρησης). Συμβαίνει συνήθως σε ασθενείς που κάνουν χειρωνακτικές εργασίες και η συμπτωματολογία της μπορεί να είναι έντονη και χρόνια. Η επικονδυλίτιδα μπορεί να αφορά την έξω ή την έσω πλευρά του αγκώνα. Και στις δύο περιπτώσεις η συχνή σύσπαση των μυών που καταφύονται στην έξω ή την έσω πλευρά του αγκώνα προκαλεί υπέρμετρη φόρτιση και τραυματισμό των τενόντων της περιοχής μ’ αποτέλεσμα πόνο και ευαισθησία. Παρόμοια συμπτώματα βέβαια μπορούν ν’ αναπτυχθούν και με άμεσο τραυματισμό (πχ πτώση, σύγκρουση).

Η έξω επικονδυλίτιδα ονομάζεται και tennis elbow καθώς παρατηρείται συχνά στους τενίστες. Σχετίζεται με τη τενοντίτιδα των μυών που εκτείνουν τον καρπό και το χέρι καθώς αυτοί καταφύονται στον έξω επικόνδυλο του αγκώνα.
Η έσω επικονδυλίτιδα ονομάζεται και golfer elbow καθώς παρατηρείται συχνά στους γκολφερ. Σχετίζεται με τη τενοντίτιδα των μυών που κάμπτουν τον καρπό και το χέρι καθώς αυτοί καταφύονται στον έσω επικόνδυλο του αγκώνα.

Ο πόνος μπορεί να εντοπίζεται στο σημείο όπου οι τένοντες προσφύονται στον έξω επικόνδυλο ή και κατά μήκος των μυών στο αντιβράχιο. Ο πόνος εμφανίζεται ή/και επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια ή μετά από βαριά χειρωνακτική εργασία.
Σε σοβαρές περιπτώσεις εμφανίζεται ακόμα και κατά την προσπάθεια να σηκώσει κανείς ένα ελαφρύ αντικείμενο ή να σφίξει κάτι με τη γροθιά του

Ωλένια νευρίτιδα

Η ωλένια νευρίτιδα αναφέρεται σε φλεγμονή του ωλένιου νεύρου η οποία προκαλείται από πίεση κατά την διαδρομή του. .
Εμφανίζονται αισθητικές διαταραχές (μουδιάσματα-καψίματα-μυρμηγκιάσματα) που απλώνονται από την εσωτερική επιφάνεια του αγκώνα και του αντιβραχίου μέχρι και τα δύο μικρότερα δάκτυλα.

Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει και πόνος σε αυτήν την κατανομή.
Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν και επιδεινώνονται κατά την διάρκεια του ύπνου επειδή όταν κοιμόμαστε ο αγκώνας είναι συνεχώς λυγισμένος αυξάνοντας την πίεση στο ωλένιο νεύρο.Επίσης τα συμπτώματα αυξάνονται όταν ο αγκώνας πιέζεται για πολλή ώρα πάνω σε μία επιφάνεια π.χ. γραφείο η σε δραστηριότητες που απαιτούν τον αγκώνα σε κάμψη.

Αν η πίεση είναι μεγάλη η και χρόνια τότε μπορεί να συμβεί μυική αδυναμία στους μύες του χεριού η και ατροφία.
Η θεραπεία αρχικά είναι συντηρητική με την σύσταση προληπτικών μέτρων, σε φαρμακευτική και σε εμμένουσες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί χειρουργική αποσυμπίεση του νεύρου.

Ορογονοθυλακίτιδα αγκώνα – ωλεκράνου

Η θυλακίτιδα του ωλεκράνου είναι μια πάθηση συνήθως οδυνηρή, συχνότερη σε άτομα άνω των 40 ετών που προκαλεί οίδημα και ερυθρότητα στην οπίσθια πλευρά της άρθρωσης.

Ο θύλακας του ωλέκρανου περιορίζει την τριβή μεταξύ του δέρματος και του προεξέχοντος οστού στον αγκώνα (δηλαδή του ωλεκράνου). Καθώς ο θύλακας φλεγμαίνει, εκκρίνει επιπλέον υγρό μέσα στην κλειστή κοιλότητα, οπότε ο αγκώνας διογκώνεται. Επειδή όμως το δέρμα σ’ αυτό το σημείο είναι χαλαρό ενδεχομένως να μην είναι αμέσως ορατή η αλλαγή. Άλλες φορές όμως η εξέλιξη αυτή είναι γρήγορη, οπότε το οίδημα είναι ευκόλως παρατηρούμενο. Όσο γίνεται δε μεγαλύτερο, τόσο περισσότερο μοιάζει με μπαλάκι στην άκρη του αγκώνα.

Καθώς ο θύλακας διογκώνεται μπορεί να προκαλέσει πόνο, ειδικά κατά την κάμψη. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι με θυλακίτιδα ωλεκράνου δεν νοιώθουν πόνο σε καμία στάση, παρά μόνο μια ενόχληση. Η ερυθρότητα και η αίσθηση ζέστης στον αγκώνα προκύπτει όταν υπάρχει μόλυνση στον θύλακα, ένδειξη της οποίας αποτελεί και η ύπαρξη λοίμωξης.

Σ’ ένα ποσοστό ασθενών από τις απεικονιστικές εξετάσεις αποκαλύπτεται η ύπαρξη κάποιου σπασμένου οστού ή η ανάπτυξη κάποιας εξόστωσης (οστική προσεκβολή), η οποία μπορεί να προκαλέσει επανειλημμένα περιστατικά θυλακίτιδας στον αγκώνα. Οι αιματολογικές εξετάσεις δεν βοηθούν, συνήθως, στον εντοπισμό της ενδεχόμενης λοίμωξης, όσο η λήψη υγρού απευθείας από τον θύλακα, με παρακέντηση.