Παθήσεις γόνατος2019-02-18T15:41:51+03:00

Παθήσεις γόνατος

Όταν αναφερόμαστε στον ώμο αναφερόμαστε όχι σε μία, αλλά σε διάφορες αρθρώσεις που σε συνδυασμό με τους τένοντες και τους μύες της περιοχής επιτρέπουν μεγάλο εύρος κίνησης σε όλο το άνω άκρο.

  • Σύνδρομο επιγονατιδομηριαίας προστριβής

  • Προεπιγονατιδική θυλακίτιδα

Θα περιγράψουμε μερικές συχνές αιτίες και κάποιες γενικές αρχές θεραπείας.
Ο ορθοπαιδικός σας θα είναι σε θέση να σας δώσει πιο λεπτομερή καθοδήγηση για το πρόβλημά σας.

Σύνδρομο επιγονατιδομηριαίας προστριβής

Πρόκειται για ασαφή νοσολογική οντότητα, με αμφισβητήσεις ως προς την αιτιολογία και την εξέλιξή της. Συχνότερα εμφανίζεται σε κορίτσια εφηβικής ηλικίας, αφορά τον αρθρικό χόνδρο της επιγονατίδας και αυτοϊάται.

Είναι αποτέλεσμα υπερχρησιμοποίησης της άρθρωσης και συνεπικουρούν διάφοροι προδιαθεσικοί παράγοντες που σχετίζονται με την ανατομία της επιγονατιδομηριαίας άρθρωσης.Χαρακτηρίζεται από πόνο στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος, ο οποίος επιδεινώνεται με την άνοδο και κάθοδο σκάλας, το βαθύ κάθισμα, το γονάτισμα.

Κατά την κλινική εξέταση διαπιστώνεται ευαισθησία στην επιγονατιδομηριαία άρθρωση με ειδικές δοκιμασίες, κριγμός και σπανιότερα ήπιος ύδραρθρος (οίδημα).

Προεπιγονατιδική θυλακίτιδα

Η προεπιγονατιδική θυλακίτιδα είναι μια φλεγμονή του θυλάκου στο πρόσθιο μέρος του γόνατος, μεταξύ της επιγονατίδας και του υπερκείμενου δέρματος. Εμφανίζεται όταν ο θύλακος ερεθίζεται και παράγει μεγαλύτερη ποσότητα υγρού προκαλώντας οίδημα και πίεση στους παρακείμενους ιστούς.

Η προεπιγονατιδική θυλακίτιδα προκαλείται από συνεχόμενη πίεση ή μικροκακώσεις της περιοχής του γόνατος μετά από γονυκλισίες (γονάτισμα). Ορισμένα επαγγέλματα όπως οικοδόμοι, υδραυλικοί, ανθρακωρύχοι ή ακόμη και νοικοκυρές διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της θυλακίτιδας.