Υπέρηχος μυοσκελετικού2020-01-30T19:08:51+03:00

Υπέρηχος μυοσκελετικού

Με την υπερηχογραφική απεικόνιση του μυοσκελετικού, ο ορθοπαιδικός ιατρός έχει τη δυνατότητα απεικόνισης φυσιολογικών και μη, ιστών όπως:

  • Αρθρώσεις

  • Αρθρικός χόνδρος

  • Τένοντες

  • Οστά

  • Νεύρα

  • Δέρμα

  • Υποδόριος ιστός

Πρόκειται για εξέταση αναίμακτη και ασφαλή,μη ιονίζουσα, φιλική προς τον ασθενή,οικονομική, επαναλήψιμη, σε πολλές αρθρώσεις διενεργούμενη και με δυνατότητα ταυτόχρονης απεικόνισης οστών και μαλακών μορίων.

Η υπερηχοτομογραφία του μυοσκελετικού ειναι μια ταχέως επεκτεινόμενη απεικονιστική μέθοδος απεικόνισης με πολλά πλεονεκτήματα.Πρόκειται για εξέταση αναίμακτη και ασφαλή, μη ιονίζουσα,φιλική προς τον ασθενή,οικονομική, επαναλήψιμη, σε πολλές αρθρώσεις διενεργούμενη και με δυνατότητα ταυτόχρονης απεικόνισης οστών και μαλακών μορίων.

Κατά τα τελευταία χρόνια ανέκυψαν ορισμένα θέματα που αφορούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της.όσων αφορά στην:

ΥΠΕΡΟΧΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΗΧΟΤΟΜΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ

Σε νοσήματα όπως η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα όπου η νόσος οδηγεί σε αρθρική καταστροφή,η πρώιμη διάγνωση και θεραπεία κρίνονται απαραίτητες η κλινική εξέταση του ασθενούς αποτελεί τη βάση της διάγνωσης. Απεδείχθη ωστόσο ότι έχει φτωχή απαναληψιμότητα και ότι υποεκτιμά τη φλεγμονή ιδίως όταν εμπλέκονται πολλοί εξεταστές. Τα τελευταία χρόνια ανακοινώνονται συνεχώς μελέτες με θέμα τη χρήση της υπερηχοτομογραφίας του μυοσκελετικού στην εκτίμηση της ενεργότητας της φλεγμονής.Η μέθοδος δείχνει ευαισθησία και αντικειμενικότητα στη μακροχρόνια παρακολούθηση της νόσου και της απόκρισης ή μη του ασθενούς στις διάφορες μορφές θεραπείας.

ΥΠΕΡΟΧΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΗΧΟΤΟΜΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ

Έπειτα από πολυάριθμες μελέτες, έχει διαπιστωθεί υπεροχή και ισχυρή συμφωνία μεταξύ υπερηχοτομογραφίας του μυοσκελετικού (MSUS) και μαγνητικής τομογραφίας (MRI) στην ανίχνευση υμενίτιδας έναντι της κλινικής εξέτασης. Ερευνητές έχουν αποτιμήσει την αποτελεσματικότητα του Power Dopler στην απεικόνιση της φλεγμονώδους διεργασίας. Χρησιμοποιώντας την MRI ως αναφορά,η MSUS είχε υψηλή ευαισθησία (88,8%) και ειδικότητα (97,%) για την ανίχνευση φλεγμονής. Η MSUS επιτρέπει την ανίχνευση και σταδιοποίηση δομικών αλλαγών (διαβρώσεων) και φλεγμονής με μεγαλύτερη ευαισθησία από ότι η κλινική εκτίμηση και ο ακτινογραφικός έλεγχος

ΥΠΕΡΟΧΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΗΧΟΤΟΜΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΤΥΦΛΑ ΔΙΕΝΕΡΓΟΥΜΕΝΩΝ

Ταυτόχρονα με τη διάδοση της μεθόδου έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλείς και οι υπο υπερηχογραφικό έλεγχο εκτελούμενες κατευθυνόμενες παρακεντήσεις.Μετά τη διαπίστωση πολλών μελετών,ένα ποσοστό της τάξεως του 50 -60% των τυφλά διενεργούμενων παρακεντήσεων δεν βρίσκουν το στόχο τούς.Αντιθέτως,πλήθος μελετών έχει δείξει ότι το 96-100% των παρακεντήσεων με τη βοήθεια του υπερήχου(μέσω άμεσης οπτικής επιτήρησης της βελόνας κατά την εκτέλεση) βρίσκουν το στόχο τους.Έτσι δύναται να ανεβρεθούν μικρές ποσότητες αρθρικού υγρού(1-2ml)σε αρθρώσεις όπως το ισχίο και η ποδοκνημική.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ:

Η υπερηχοτομογραφία του μυοσκελετικού (MSUS) αποτελεί μια χρήσιμη και αξιόπιστη απεικονιστική μέθοδο στη διαγνωστική και θεραπευτική των παθήσεων του μυοσκελετικού. Αποτελεί χρήσιμο και συμπληρωματικό «όπλο»στα χέρια ενός ορθοπαιδικού ιατρού, αφού ο μύθος της υποκείμενικης εξέτασης τείνει ολοένα να διαλυθεί.

περισσότερες πληροφορίες εδώ
Αναλυτική τεχνική περιγραφή LOGIQ V2